医学考博英语阅读:为什么文章读懂了,题还是做不对? 

2025-11-27 16:44点击次数:64

医学考博英语阅读:为什么文章读懂了,题还是做不对? 

很多学员的“读懂”可能只停留在“字面意思理解”的层面,即大概知道每句话在讲什么。但医学考博英语阅读考查的远不止于此,它更侧重于逻辑关系、细节定位、推理判断和作者意图的精确把握。本文以一篇医学博士英语真题阅读为例(摘自《华慧医学考博英语听力一本通》)进行分析讲解。

Smoking causes wrinkles by upsetting the body' s mechanism for renewing skin, say scientists in Japan. Dermatologists say the finding confirms the long-held view that smoking ages skin prematurely.

Skin stays healthy and young-looking because of a fine balance between two processes that are constantly at work. The first breaks-down old skin while the second makes new skin. The body breaks down the old skin with enzymes called matrix metalloproteinases, or MMPs. They chop up the fibers that form collagen—the connective tissue that makes up around 80percent of normal skin.

Akimichi Morita and his colleagues at Nagoya City University Medical School suspected that smoking disrupted the body' s natural process of breaking down old skin and renewing it. To test their idea, they first made a solution of cigarette smoke by pumping smoke through a saline solution. Smoke was sucked from cigarettes for two seconds every minute. Tiny drops of this smoke solution were added to dishes of human fibroblasts, the skin cells that produce collagen.

After a day in contact with smoke solution, the researchers tested the skin cells, to see how much collagen-degrading MMP they were making. Morita found that cells exposed to cigarette smoke had produced far more MMP than normal skin cells.

Morita also tested the skin cells to see how much new collagen they were producing. He found that the smoke caused a drop in the production of fresh collagen by up to 40 percent.

He says that this combined effect of degrading collagen more rapidly and producing less new collagen is probably what causes premature skin ageing in smokers, in both cases, the more concentrated the smoke solution the greater the effect on collagen. "This suggests the amount of collagen is important for skin ageing, " he says. "It looks like less collagen means more wrinkle formation".

Morita doesn't know if this is the whole story of why smokers have more wrinkles. But he plans to confirm his findings by testing skin samples from smokers and non-smokers of various ages to see if the-smoking has the same effect on collagen. "So far we're only done this in the lab. " He says. "We don't know exactly what happens in the body yet that might take some time.

Other dermatologists are impressed by file work. "This is fascinating, " says Lawrence Parish. Director of the Centre for International Dermatology at Thomas Jefferson University Hospital in Philadelphia. This confirms scientifically what we've long expected, he says. "Tobacco smoke is injurious to skin. "

81. Healthy skin lies in ________ .

A. a well-kept balance between two working processes

B. the two processes of breaking down skin cells

C. a fine balance in the number of cigarettes

D. the two steps of forming collagen

82. For the Japanese scientists, to test their idea is ________ .

A. to verify the aging of human beings

B. to find out the mechanism of renewing skin

C. to prove the two processes of wrinkle formation

D. to confirm the hazards of smoking proven otherwise

83. The Japanese scientists tested their idea using ________ .

A. MMPs to form fresh collagen

B. cigarette smoke to contaminate skin cells

C. human fibroblasts to produce fresh collagen

D. non-smokers to be exposed to cigarette smoke

84. As inferred from Morita's results, smoking ________ .

A. could stimulate tile production of fresh collagen

B. is unlikely to promote the production of MMP

C. tends to cause skin to age prematurely

D. may cause collagen to die by 60%

85. Monrita implies that his findings ________ .

A. took less time than expected

B. were hard to accept in dermatology

C. were not exclusively based on the lab

D. need to be further verified in the human body

(参考答案:ADBCD

一、 问题根源分析:“假懂”的三种常见表现

我们以题目中的第81题和84题为例:

1. 忽视逻辑连接词,理解流于表面

81. Healthy skin lies in ______.
A. a well-kept balance between two working processes
B. the two processes of breaking down skin cells
C. a fine balance in the number of cigarettes
D. the two steps of forming collagen

原文定位: 第二段第一句:Skin stays healthy and young-looking because of a fine balance between two processes that are constantly at work.

►“假懂”表现: 学员看到了“two processes”,然后快速扫读后面发现提到了“break down old skin”和“make new skin”,于是可能误选B(只提到了分解过程)或D(只提到了形成胶原蛋白的步骤)。

►关键点分析: 这句话的逻辑核心是because of a fine balance between...。健康皮肤的关键在于“平衡”,而不仅仅是“两个过程”本身。选项A精准地抓住了a well-kept balance(一个保持良好的平衡)这个核心概念。B和D都只片面地提到了过程,丢掉了“平衡”这个灵魂。

►应对策略:紧盯逻辑信号词。如because of, due to, the reason is, as a result, however, but等。这些词后面的内容往往是解题的关键。

2. 过度推理或主观臆断,脱离原文

84. As inferred from Morita’s results, smoking ______.
A. could stimulate the production of fresh collagen
B. is unlikely to promote the production of MMP
C. tends to cause skin to age prematurely
D. may cause collagen to die by 60%

原文定位: 倒数第三、四段。实验结果明确指出:接触香烟烟雾的细胞produced far more MMP(A错),并且新生胶原蛋白的产量下降了up to 40%(即还剩60%,并非胶原蛋白“死亡”了60%,D选项表述不精确且具有误导性)。

►“假懂”表现: 学员知道吸烟对皮肤不好,基于常识可能会直接选C。但做题时,必须问自己:这个结论是作者明确给出的,还是我推断的? 原文第七段首句直接引用Morita的话:...is probably what causes premature skin ageing in smokers. 所以C选项tends to cause(倾向于导致)是对原文观点的同义转述,是有据可循的推断。

►应对策略: 答案必须源于原文。避免用自己的背景知识或主观猜测代替文章信息。每一个正确选项都能在原文中找到直接或间接的证据支持。

3. 混淆作者观点与他人观点,或忽略修饰限定词

85. Morita implies that his findings ______.
A. took less time than expected
B. were hard to accept in dermatology
C. were not exclusively based on the lab
D. need to be further verified in the human body

原文定位: 最后一段Morita的话:“So far we’re only done this in the lab.” He says. “We don’t know exactly what happens in the body yet — that might take some time.”

►“假懂”表现: 学员看到“only done this in the lab” (仅基于实验室),可能误选C,但原文是“only”(仅仅),C选项的“not exclusively”( 并非仅仅)与原文意思相反。

►关键点分析: Morita的言外之意是,目前的发现只是实验室阶段的结论,还需要在人体中进行进一步验证。选项D的need to be further verified完美对应了We don't know... yet所暗示的下一步工作。这里考查的是对作者语气和言外之意的理解。

►应对策略: 注意引述主体和情态动词。分清是“科学家说”还是“作者认为”。特别注意像probably, maybe, only, so far, yet这类限定词,它们常常是出题点。

二、 核心应对策略:从“读懂”到“做对”的三步法

第一步:带着问题读文章(扫读定位法)

1.先读题干,圈定关键词:快速浏览5个问题,划出每题的核心词(如人名Morita、关键概念healthy skin, MMP, collagen等)。

2.按图索骥,精准定位:带着这些关键词回到原文进行扫读,找到相关信息出现的段落和句子。这能极大提高阅读效率,避免在无关信息上浪费时间。

第二步:精读定位句及其上下文(逻辑分析)

1.找到“题眼”句:根据第一步的定位,精读包含答案的句子。

2.分析句子结构:找出主谓宾,明确主语是谁,做了什么动作,产生了什么结果。

3.识别逻辑关系:看清楚句子内部的因果、转折、递进等关系。

第三步:对比选项,排除干扰(选项比对法)

1.寻找同义替换:正确选项往往是原文信息的同义转述(Paraphrase),而不是原词复现。例如,原文a fine balance被替换为a well-kept balance。

2.果断排除陷阱:常见干扰项类型包括:

偷换概念:如81题的B和D。

正反混淆:如84题的A和B。

过度推断:如84题的D。

答非所问:选项本身可能正确,但与题干问题无关。

总结

“读懂了却做不对”的本质是理解精度解题技巧的不足。解决之道在于:

1.转变阅读心态:从“被动接收信息”变为“主动寻找答案”。

2.强化逻辑训练:特别关注文章和句子中的逻辑连接词。

3.恪守原文依据:让每一个选择都能在原文中找到“铁证”。

通过有意识地运用上述方法和策略进行刻意练习,考生一定能有效提升阅读理解的正确率,在医学考博英语考试中取得理想成绩。

辅导课程
考博精品辅导课程 课程简介 课时 学习费用 免费试听 立即报名
考博英语VIP通关班 全程1对1专家辅导、报名即签协议、赠送全套复习资料 200课时 5980元
考博英语协议通关班 所有的专项;名师课程,详细讲解专项的解题思路、方法和技巧。 200课时 3980元
考博英语系统全程班 所有专项+冲刺班课程 名师授课 随报随学 200课时 1880元
医学VIP通关班 全程1对1专家辅导、报名即签协议、赠送全套复习资料 200课时 5980元
医学系统全程班 医学统考所有专项+冲刺班、详细讲解各专项解题思路、方法和技巧 200课时 1880元
考博英语真题班 10年跟踪研究真题、呕心沥血之作、北大 清华 中科院 社科院 医学 复旦 华科 湖北联考 30课时 780元
首页 关于华慧 联系我们 支付方式

服务热线:400-622-4468  北京华慧东方网络科技有限公司  版权所有  Copyright © 2014-2025

北京市房山区拱辰街道东关村良乡东路1号-15  www.b2cedu.com  京ICP备09021372号

京公网安备 11010502043647号